lørdag 5. april 2008

Gobi ekskursjonen..

Jess, da er vi tilbake i UB etter 8 dager i nowhere, ganske interessant aa se et saa stort land uten noen mennesker, det er bare aldeles ode, ingenting ingen mennesker, nada! Imponerende!

Turen ble ikke saa veldig som forventa, ikke i det hele tatt egentlig.. Forste dag gikk som planlagt, det var en lang kjoretur, noen stopp paa veien for aa ta bilder av landskapet og se paa gamle klosterruiner, russerne odela alle kloster og drepte alle munker i hele Mongolia under sovjetperioden da religion var uonsket.. Sov hos en nomadisk familie med masse sauer og geiter og kuer, men ingen do.. Finnes ingen do i hele landet utenfor byen, ganske imponerende! Men jeg har blitt veldig toff av det, og vi har faatt noen gode tissehistorier, haha!

Dag nr to begynte som planlagt, men da vi naermet oss destinasjonen for kvelden, Dasin Satratt, den storste byen i SorMongolia og Gobiorkenen, saa var hotellet stengt pga strommangel i hele byen.. Og der var strommen ganske upaalitelig, det maa sies, den var av og paa hele tida! Men vi bodde hos guidens bestemor, og det var veldig hyggelig! Mongolere er ekstremt gjestfrie, de aapner opp hjemmene sine uansett hvem som kommer, og man faar aldri sagt fra, for det er jo ikke mobildekning i mesteparten av landet..

Dag tre skulle vi se icewalley og big sanddune, men pga snostorm ble vi sittende fast, sjaaforen sa bare: Road closed! Ikkeno aa gjore med det, saa naar vi hadde gravd oss opp av renna, dro vi tilbake til Dasin Satratt, og ble der en natt til. Denne gangen var hotellet apent, hurra, de hadde dusj! Og det var den eneste dusjen vi saa paa 8 dager.. hehe!

Dag 4: Kvelden i forveien ringte turistkompaniet fra UB og kjefta paa guiden og sjaaforen fordi de ikke hadde kjort oss dit vi skulle, og det ble ganske daarlig stemning.. Saa sjaaforen tok en tur alene paa morran for aa se om veiene var aapnet, men det hadde snodd sinnsykt hele natta, saa det var ikke mulig aa ta seg dit, og den avgjorelsen er vi glad for alle sammen, for det hadde vaert farlig aa prove.. Det mangler fortsatt en buss med 11 lokale mongolere et sted mellom Ulanbaataar og Gobi, som forsvant under snostormen.. Saa vi er veldig glade for at sjaaforen og guiden var fornuftige mennesker og ikke horte paa sjefene som satt i byen og ikke visste om vaerforholdene..

Hurra for Bilge og Otgo, som gjorde turen uforglemmelig, la nye planer og viste oss andre ting i Mongolia! De er fantastiske mennesker, og vi vil aldri glemme dem! Bilge, sjaaforen er helt utrolig toff, mannemann men med masse folelser og uforglemmelige historier, vi er saa takknemlige for at vi motte han! Liset og Daan er fra Holland, de var ogsaa vaart reisefolge, og vi seks har hatt en uforglemmelig uke som ble alt annet enn planlagt!

De siste 4 dagene reiste vi i retning av UB igjen, eneste vei som var aapnet, og vi brukte mye lenger tid paa tilbakeveien pga daarlige veier og sno. Har sovet i byer med 100 innbyggere, i ger og hos Sara, en guide i Hustai National Park, har sett flere klosterruiner, nye klostere, nomadisk liv, nye lam og killinger, dode sauer og geiter pga matmangel og en toff vaar, kameler i fleng og en spokelsesby lagd av russerne under sovjettiden. Vi har blitt stoppet av korrupt politi 4 ganger og maattet betale bot for ingenting, og spist unevnelige mengder med sauekjott, er saa lei at det er helt utrolig.. Har ogsaa smakt kamel, for variasjonens del og Bilge har underholdt med historier om alt fra egen familie til hvordan man dreper sauer, kuer, geiter, kameler osvosv, til hvor vanskelig det er for mongolske gutter aa sjekke opp jentene naar hele familien sover i samme ger, hehe, veldig underholdende!

Har hatt en vanskelig samtale med turistbyraaet etterpaa, fordi de provde aa tvinge sjaaforen til aa kjore oss dit vi skulle, selv om det kunne vaert veldig farlig. Det er ikke maaten aa gjore det paa, og aa true med aa bytte sjaafor, naar vi turistene allerede hadde blitt glad i den vi hadde skapte et ramaskrik. Vi er ganske sjokkert over hvor hoyt over sine ansatte sjefene staar og har vaert ganske bekymra for om guiden og sjaaforen fortsatt vil ha en jobb i ettertid, siden de ikke gjorde som sjefene sa, men sammen med oss turistene planla en helt annen tur og gjorde det beste ut av situasjonen. Skal ned og snakke med de naa ogsaa, saa derfor gaar det litt fort.. Si fra om historien er vanskelig aa folge, da skriver jeg mer seinere!

Guiden vaar ble sendt paa ny ekskursjon foer vaar var ferdig, det er vi ogsaa ganske sinte for, for vi hadde planlagt aa spise ute sammen alle sammen i gaar kveld, etter at vi kom hjem, men han forlot oss siste dagen, og vi maatte klare oss med sjaaforen. Det gikk fint det, men det er ikke maaten aa gjore ting paa. Men vi var ute og spiste med Bilge og kona hans i gaar, paa en restaurant ho driver, veldig hyggelig kveld! Uforglemmelige mennesker, fantastisk mat og flere av de fantastiske historiene til Bilge, pluss en masse partytriks, det ble veldig bra!

Og vi har ikke faatt billett til Kina, men haaper alt er i orden med den visautvidelsen vi ba om, ellers har vi et ganske stort problem. Men vi har betalt turistbyraaet for aa fikse det, saa det er nok i orden. Skal ned og snakke med de igjen naa, faa tilbake pass og sorge for at de skjonner hva for en fantastisk jobb sjaaforen og guiden gjorde, slik at de ikke faar problemer seinere.. Er saa vanskelig at ting ikke fungerer som hjemme, der man kan snakke til sjefen sin om det er konflikter.. Saa vi prover aa gjore det beste ut av det hele, for aa hjelpe de menneskene som vi har blitt saa glad i!

Om vi ikke faar billett til Kina dukker vi sikkert opp paa bloggen igjen i morra, hehe! Kos dere i vaarsola saa lenge!
g

Ingen kommentarer: